aktuality
o nás
sponzoři
fotogalerie
archiv
Pakulturní Knihotoč
Benefiční koncerty pro Kostel sv. Jana Nepomuckého ve Vyklanticích
Familiae genealogia - Po stopách našich předků
maillist





odhlásit odběr
Facebook sociální sítě

Jeden svět 2016 v Kávarně JANKL

MUDr. M. Mašátová ve spolupráci s PAKULTURA o. s. pro Vás přichytala projekce filmů z festivalu Jeden svět 2016 v Pacově v Kavárně JANKL.

Program

Poslední sny | 19h, úterý 7. 6. 2016 | Kavárna JANKL

Poslední sny

19h, úterý 7. 6. 2016

Režie: Estephan Wagner. Dánsko, 2013, 59 min. Informace na webu

Hanne přemýšlí, zda má kontaktovat svou dceru a usmířit se s ní. Britt by chtěla ještě naposled spatřit svou celoživotní kamarádku z Norska. Myrna chce strávit poslední chvíle s manželem, ještě jednou vstát a nechat na sebe dopadat paprsky slunce. Stihnou si svá přání splnit? Intimní portrét tří žen během posledních týdnů jejich životů v dánském hospici otevírá téma, které je v Česku stále silně tabuizované. Jakkoli je odchod našich blízkých ze života složitý, režisér Estephan Wagner ukazuje, že díky empatické péči ošetřujícího personálu, psychologů či kněží se na něj lze připravit. Dojemný film natočený s velkou citlivostí dokáže přesvědčit o tom, že naši poslední cestu může provázet důstojnost.

Tichá inkvizice | 19h, středa 8. 6. 2016 | Kavárna JANKL

Tichá inkvizice

19h, středa 8. 6. 2016

Režie: Alessandra Zeka, Holen Sabrina Kahn. USA, Nikaragua, 2014, 66 min. Informace na webu

Lékařka Carla denně řeší etické dilema. Současný nikaragujský prezident Daniel Ortega totiž v reakci na svůj povolební úspěch, kterého dosáhl díky podpoře katolické církve, schválil v roce 2007 nařízení zakazující potraty. A to i v případě znásilnění, incestu nebo ohrožení života matky. Důsledkem je značný nárůst počtu nepovedených domácích potratů a nechtěných těhotenství. Carla se domnívá, že zákon jde proti lékařské etice a porušuje ženská práva. Ona a její tým proto ve snaze pomáhat pacientkám balancují na hraně ilegality. Skrze Carlin příběh zároveň nahlížíme do současné politické situace v Nikaragui, o které se příliš nemluví.

ThuleTuvalu | 19h, čtvrtek 9. 6. 2016 | Kavárna JANKL

ThuleTuvalu

19h, čtvrtek 9. 6. 2016

Režie: Matthias von Gunten. Švýcarsko, 2014, 96 min. Informace na webu

Grónské městečko Thule je nejseverněji obývaným místem na Zemi. Tuvalu je polynéský ostrovní stát. Místa od sebe vzdálená více než jedenáct tisíc kilometrů jsou však dnes osudově propojena. Tající led v Grónsku zvedá hladinu oceánu, který tak brzy zaplaví nízko položené tichomořské ostrovy. Zatímco se experti dohadují, jak změně klimatu zabránit, obyvatelé Thule a Tuvalu čelí už dnes jejím nezvratným dopadům v každodenním životě. Dokument zblízka sleduje osudy několika místních rodin, které si uvědomují, že jejich tradiční způsob života a obživy spěje rychlostí tajícího ledu ke změně.

Piráti ze Salé | Piráti ze Salé | Kavárna JANKL

Piráti ze Salé

19h, pátek 10. 6. 2016

Režie: Rosa Rogers, Merieme Addou. UK, 2014, 78 min. Informace na webu

Na pozůstatcích někdejší pirátské pevnosti v marockém Salé vyrostla úplně jiná stavba – cirkusový stan. Útočiště tu našla první marocká cirkusová škola, která poskytuje alternativní vzdělání mladým lidem s pohybovým talentem. Snímek zblízka ukazuje osudy několika z nich – od přísných přijímacích zkoušek přes náročný trénink až po přípravu prvního vystoupení. Budoucí artisté musí překonávat zákony gravitace a nalézat motivaci k lepším výkonům. Cesta ke svobodnému uměleckému vyjádření je pro ně nejen cestou k profesionální umělecké kariéře, ale i k nezávislosti a svobodě.

Hiphop-erace | 19h, čtvrtek 16. 6. 2016 | Kavárna JANKL

Hiphop-erace

19h, čtvrtek 16. 6. 2016

Režie: Bryn Evans. Nový Zéland, 2014, 93 min. Informace na webu

Může se soubor seniorů a seniorek, jehož věkový průměr se blíží devadesátce a skoro všichni členové vlastní umělou kloubní náhradu, úspěšně zúčastnit hiphopové taneční soutěže? Film sleduje fascinující cestu novozélandských nadšenců, kteří to se svým vystoupením chtějí dotáhnout až do Las Vegas. Životní elán a nadhled jim rozhodně nechybí. Díky pozitivnímu přístupu se jim daří překonávat i zdánlivě neřešitelné překážky a dokazovat, že věk je jen číslo a s humorem jde všechno lépe. Oporou i blízkou přítelkyní je pro ně mladá manažerka a trenérka Billie, pro kterou představují překážky pouze výzvu na cestě s jasným cílem. Jak sama říká: „Pojedete všichni, i kdyby to bylo v urně.“

O festivalu Jeden svět

Jeden svět je festival dokumentárních filmů o lidských právech, který pořádá Člověk v tísni, největší nezisková organizace ve střední Evropě. Za uplynulých 18 let festival vyrostl v jednu z nejvýznamnějších kulturních událostí v České republice. Jeho návštěvnost již několik let přesahuje 120 tisíc diváků a divaček, protože festival promítá v Praze a také v dalších několika desítkách měst po celé ČR a v Bruselu.

Promítej i ty!

je program, ve kterém si můžete půjčit zdarma a legálně kvalitní dokumentární film a promítnout ho doma svým kamarádům nebo veřejně širšímu publiku. Projekt organizuje Člověk v tísni.

Řekněte o této stránce svým známým

Řekněte o této stránce svým známým na Facebooku! Řekněte o této stránce svým známým Twitteru! Řekněte o této stránce svým známým GooglePlus! Sociální sítě - sharer



PAKULTURA z. s.http://www.pakultura.cz© 2012-17admin